5 града се борят за „Най-четящ град“ в кампанията „Забавното четене“

Големият финал на кампанията „Забавното четене“ предстои на 22-ри януари (неделя) когато на специално събитие в литературен клуб „Перото“ ще бъдат връчени призове в категориите „Най-четящо дете“, „Най-четящо училище“, „Най-четящ град“, „Най-активен читател“ и „Най-млад читател“.

Според предварителните резултати в шестото национално издание на инициативата на сайта Az-deteto.bg децата са прочели близо 12 000 книги. Приза за най-четящ град тази година си оспорват пет населени места – Русе, Самоков, Своге, Видин и Ботевград. Градът победител ще бъде избран въз основа на най-много прочетени книги за 2016 година в съотношение към регистрираните в електронния дневник на Az-deteto.bg и броя на децата в населеното място. На този етап разликите между петте града са малки и всеки от тях има шанс да спечели наградата.

Децата от Русе спечелиха приза за „Най-четящ град“ през 2015 година за трети път от началото на „Забавното четене“, а Самоков стана победител през 2014 година. 

През 2016 година  „Забавното четене“ протича под мотото „Чети между редовете“, с цел да се ангажира вниманието на децата към скритите послания в книгите и четенето с разбиране. В рамките на инициативата се проведе турне в градовете Правец, Своге, Ботевград и Нови Искър. За трета поредна година бяха отличени победители в традиционния конкурс за творческо писане, а през есента екипът на Забавното четене посети редица столични училища и организира работилница за творческо писане за деца.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS. Партньор на „Забавното четене“ е УНИЦЕФ България.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.