5+1 идеи за отбелязване на 100 години Валери Петров

В рубриката „Чети и играй“ ви предлагаме 5+1 идеи, с които да отбележите 100-годишнината от рождението на Валери Петров. 

1. Прочети

Валери Петров е поет, преводач, писател. Можеш да започнеш с неговите „Пет приказки“, като ги прочетеш на глас, наум, пред роднините си по Вайбър.

Опитай „Бяла приказка“, ако харесваш животни, зима, ски и се вълнуваш какво е приятелството.

Не пропускай шеговитите приказки уж за приспиване, ама малко наопаки, които ще откриеш в „Копче за сън“.

„Меко казано“ ще ти помогне да научиш малко повече за опашатите лъжи. (Не пропускай диалога между Кълвача и Кучето – много е забавен!)

Докато си „В лунната стая“ ще обиколиш цялото земно кълбо с помощта на музиката.

„Пук“ ще те изпрати при обитателите на морското дъно и ще ти помогне да намериш вълшебното бисерче, което ни прави по-добри.

Разбира се, можеш да прочетеш и някоя детска книга, преведена от Валери Петров – опитай „Приказки“ от Ръдиард Киплинг или „Небето е на всички“ от Джани Родари. На майка си и татко си предложи да прочетат някое от стихотворенията на автора, да погледнат неговите пътеписи и да си припомнят някоя пиеса на Уилям Шекспир в негов превод. Изборът е голям и има по нещо за всекиго!

2. Изпей

В Софийска опера и балет се играе спектакъла на Любомир Денев „Лили и вълшебното бисерче“. В него се разказва цялата приказка „Пук“ с помощта на певци, танцьори, актьори и симфоничен оркестър.

Ето видеоклип с някои от песните, които ще чуеш в спектакъла – потърси стиховете в книгата, чуй как звучат с музиката на Любомир Денев и след това изнеси концерт на родителите си.

3. Направи си театър от картон

Страхотна изненада открихме в енциклопедичния занимателен речник „Море“, преведен от португалски език (изд. „Дакелче“). Там има идея за направата на куклен театър по приказката „Пук!“.

Необходими са ви:

 • кашон
 • черна боя плюс цветни боички за декорите
 • твърд картон за плоскости
 • парчета плат за завеси (по желание)
 • тънък картон за персонажите
 • ножица, лепило, моливи
 • пръчици (за шишчета) или сламки

Рецептата предоставяме под формата на снимка с любезното съгласие на издателството.

4. Музикална викторина за възрастни

Приказката „В лунната стая“ разказва за малката Росица. Тя никак не иска да свири на пиано и Странния човек, който живее в пианото, решава да й покаже очарованието на музиката с помощта на лунните лъчи. Канят я да танцува валс, рок, водят я през годишните времена, пътешестват до други континенти…

Проверете знанията на родителите си за музиката, като им организирате музикална викторина. Изберете различни музикални произведения в YouTube – валс, танго, рок, фуга, чардаш, менует, опера, поп, рап и т.н. Пускайте им по 30 секунди от произведението, като те трябва да познаят какво точно слушате. Можете предварително да им дадете листчета със стиловете/произведенията, от които да избират, ако искате да ги улесните. Ако познаят, точката е за тях. Ако ли не – точка за вас.

Играта можете да разнообразявате с певци и групи, с произведения на различни композитори или пък да проверите дали различават отделните инструменти в произведение, изпълнено от симфоничен оркестър. Ако имате музикални книги подръка, ще са ви полезни. (Ние обикновено ползваме книгите на Марко Зимса, издадени на български.)

5. Проучи

В приказките на Валери Петров се крият много възможности за проучване. Разделихме ги на няколко подтеми:

Професиите

Проверете всички непознати за вас професии, които ще срещнете в приказките:

 • какво работят хората, упражняващи дадена професия
 • какви са обичайните инструменти, които използват
 • какви предмети трябва да учиш в училище, за да си добър в дадена професия
 • тези професии актуални ли са днес и ако не – защо? Какви професии са ги заместили?

Ето няколко професии, които се срещат в приказките: метеоролог, музикант, пощальон, машинописка, писател. Можете да пробвате след това и картите с професии на изд. „Керът“ – ние открихме интересни предложения.

Приказки по телефона

В приказката „Пук!“ героинята Лили стиска 5 стотинки в ръка и слуша приказка, прочетена по телефона. Разпитай родителите си или баба и дядо дали са слушали приказки по телефона и ако да – спомнят ли си номера? Кои са били любимите им истории?

Днес четенето по телефона вече се пренася в YouTube, но има и специализирани платформи за аудиокниги като Storytel. Проверете съдържанието за деца там или пък следете в YouTube канала на Детски книги и на приятелите ни от НЧ „Васил Левски – 1928 г.“, които всеки ден четат „Приказки в пет следобед“.

Биоразнообразие

В повечето приказки на Валери Петров се срещат представители на флората и фауната – различни видове растения, птици, бозайници, морски обитатели. Направете си дневник на видовете, докато четете, а после съберете интересна информация!

Необходими са ви:

 • тетрадка, стар тефтер или пък листове хартия
 • химикалка, моливи за рисуване
 • енциклопедии или достъп до интернет (с позволението на мама и татко)

Докато четете приказките, записвайте си на всяка страница от дневника растенията или животните, които срещате. След това потърсете в енциклопедиите или в интернет информация за тях: как е латинското им наименование, какви размери и тегло достигат, къде живеят, с какво се хранят, как раждат малките си.

Потърсете и любопитни факти, подходящи за рубрика „Знаете ли, че…?“. Нарисувайте даденото растение или животински вид в тефтера си. Накрая снимайте и изпратете дневника си на учителката по „Човекът и природата“ или по „Биология“. Пишете ни, ако не изкарате отлична оценка. 🙂

Ето как са оформени подобни енциклопедични издания (със звуци). Не пропускайте да проверите и страхотната информация за животните, която излиза в Инстаграм профила на Technomagicland:

 

View this post on Instagram

 

#BIOfacts #homeschool #stayhome⁣ ⁣ •Морската овчица е гол охлюв с размери около 5 милиметра 🔍⁣ ⁣ •Среща се близо до Япония, Индонезия и Филипините 🇯🇵🇲🇨🇵🇭⁣ ⁣ •Тя използва хлоропластите на водораслите, с които се храни, за да фотосинтезира 🌱⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ .⁣ снимка: Jim Lynn⁣ #science #biology #zoology #seasheep #seaslug #costasiellakuroshimae #photsynthesis #kleptoplasty #leafsheep #dailyfact #sciencedaily #sciencefact⁣

A post shared by TechnoMagicLand (@technomagicland) on

+1 Гласувай в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020

Не пропускай да упражниш правото си на глас в наградата, чието жури се състои САМО от деца! Ако си на възраст между 5 и 16 години, разгледай номинираните заглавия, чети и избери 1 художествено и 1 нехудожествено. Щом подадеш своя глас, ще получиш грамота за почетно жури.

Децата под 5 г. също могат да избират книги, макар вотът им да не влияе на основното гласуване. Те получават отделна грамота за бъдещи читатели с мнение. Всички пораснали деца от 17 г. нагоре нямат никакво право в детската награда. 🙂

Повече информация за номинираните заглавия и гласуването – в сайта на Награда „Бисерче вълшебно“.