5108 деца определиха победителите в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020

5 108 деца от цялата страна определиха най-харесваните от тях книги в осмото издание на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2020.

Те избираха любими книги сред рекордните 134 номинирани заглавия в 4 възрастови категории и една за нехудожествени заглавия – „Нещотърсачи“ (5-16 г.).

Отличията се връчват от 2013 г. и са първата българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите.

Организатор на “Бисерче вълшебно” е фондация “Детски книги”, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието и науката. Наградата е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Началото на гласуването бе дадено на 5 февруари, а заради епидемията от COVID-19 крайният срок бе удължен до 22 септември 2020 г. Надпреварата сред номинираните 134 книги бе оспорвана, а получените колективни формуляри за гласуване от учители и библиотекари от цялата страна са над 190. Най-голям е броят на гласувалите от София (1326), Попово (635) и Силистра (429).

„2020 г. изправи деца, учители, библиотекари и родители пред много предизвикателства. Достъпът до номинираните книги бе силно затруднен заради противоепидемичните мерки, а читателските клубове бяха принудени да преминат изцяло на онлайн дейности.

Предвид тези обстоятелства, екипът на фондацията приема като успех броя на получените гласове и оценява високо факта, че повече от 90% от гласовете са подадени чрез библиотекар или учител.“ – споделя Валентина Стоева, председател на фондацията.

По традиция организаторите ще връчат и две грамоти за художествена и нехудожествена книга с най-много гласове от бъдещите читатели (под 5-годишна възраст).

Победителите в категориите ще бъдат обявени по време на онлайн церемония на 23 октомври 2020 г., когато се навършват и 100 години от рождението на италианския вълшебник на думите Джани Родари. 

Награда “Бисерче вълшебно” се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката, фондация “Глобални библиотеки – България”, фондация “Заедно в час”, Premio Travel.

Част от дейностите са финансирани по Програма “Култура” на Столична община за 2020 г. Медийни партньори на кампанията са AzCheta.com, Детски дневник, Данибон.