4 съвета как да върнем на учениците удоволствието от четенето през лятото

За възрастните лятото е времето, когато успяваме да прочетем разнообразни заглавия – дълго отлагани, несериозни, импулсивно избрани. За децата лятото е време, когато получават задължителни и/или препоръчителни списъци с книги за ваканцията. Най-често това са заглавия, които ще изучават през следващата учебна година и които трудно могат да ги заинтригуват.

Ясно е, че тази ситуация трудно ще затвърди у тях усещането, че четенето е удоволствие и ще ги превърне в читатели. Предлагаме ви идеите на еклсперта по грамотността Пам Алин, публикувани в EDU – блога за образование и учене на Scholastic, с които тя подсказва на учителите с какви думи да насърчат и вдъхновят учениците си да бъдат смели и експериментиращи читатели през лятото.

1. Препрочетете любимите си книги

Препрочитането е най-мощния инструмент, с чиято помощ читателите да развият издръжливост, по-голяма концентрация и радост от четенето. Спомените ми от препрочетените книги са, че в различен етап от живота ми са означавали нещо различно за мен. Продължавам да ги препрочитам и да откривам магията им, както и да откривам себе си в това непрекъснато пътуване.

2. Четете „лесни” книги

През годината непрекъснато показваме на учениците, че четенето е трудно и ги напътстваме как да се справят с трудните части в книгите. В определен момент никой не иска да прави нещо, което е трудно през цялото време. Това просто не е възможно. Хората са склонни да правят нещата, които им носят радост и ги карат да се чувстват добре. Същото важи и за четенето. Обичам да чета списания за светски личности, любовни романи и мистерии. Значи ли това, че съм по-низш читател? Не! Прави ме уверен, целенасочен и щастлив читател.

3. Четете по различно време през деня и на различни места

Обикновено мислим и говорим на учениците си за четенето, все едно то се случва само преди лягане. Не всяко четене е по това време. Аз, например, обичам да чета рано сутрин и през деня и го казвам на учениците си. Насърчавайте ги да намерят начини да вмъкнат четенето в обичайния си график – докато пътуват, седят на верандата или в късния следобед.

4. Зарежете я!

Подканвайте и окуражавайте учениците си да зарежат книга, която не ги увлича. Ние, възрастните, го правим. Защо тогава не го казваме на децата си? Ако през лятото не ми харесва книга, която съм зачела, я зарязвам. Мога да си избера друго четиво измежду хиляди книги. Нямам време за губене. Да упорствам в четенето на книга, която ме отегчава до смърт, е чиста загуба на време. Дайте право на децата да вземат решения и да не чувстват вина, когато зарязват книга. Имам много книги на телефона си и купчина на нощното шкафче. Очаквам една от четири да ми хареса и именно тя ще е тази, която ще дочета.

Превърнете лятото във време на избор, самостоятелност и опознаване за всеки от вашите ученици. Така 100% от тях могат да се превърнат в истински супер читатели за цял живот.

Превод и адаптация: Лора Филипова