21 начина да се спасиш от болката

„21 начина да умреш“ дълго време беше в списъка ми от книги, които искам да прочета. Едва това лято успях да й отделя нужното внимание и време. Историята ме погълна, завъртя и ме изхвърли като корабокрушенец. И докато емоции и мисли изригват в мен и се борят за надмощие, се опитвам да ги подчиня на една идея, която да ги обедини. Не е лесно.

„Европейски разказвачи XX-XXI век“ на изд. „Емас“ за пореден път предлага заглавие, завладяващо и изключително актуално! Сара Енгел разказва за тормоза в училище и социалните мрежи по толкова директен и прям начин, че не е възможно книгата й да остави безучастен който и да било читател. Независимо дали той е родител, учител или ученик.

Стела е талантлива ученичка в 9-и клас, пред която се простират пътищата на успеха. Тя свири и композира, пее прекрасно, сформира музикална група в училище, а в семейството й царят обич и подкрепа. Има чудесна приятелка, с която делят трудните и веселите моменти, а също и творческите мигове. Какво би могло да се обърка? Хармоничният й свят се пръсва на парчета, когато майка й умира от рак, баща й е запратен в бездънния кладенец на депресията, а самата тя се опитва да събере останалите парченца от предишния живот, за да продължи напред.

Амелие, най-добрата приятелка на Стела, предлага заедно да се включат в кастингите на X-фактор. На сцената обаче журито предлага Стела да продължи напред, а Амелие да отпадне. Така денят за известност и успех се превръща в деня, в който приятелството между момичетата се разпада, а в сърцето на Амелие покълват семената на завистта, обидата и омразата. А каквото е поникнало – избуява.

През следващите месеци Амелие впряга цялата си изобретателност, за да съсипе старата си приятелка. Стела ежедневно получава десетки унижаващи съобщения, класът се настройва срещу нея, а малкото й останали познати я заговарят само когато са сигурни, че никой няма да ги види в нейната компания. Постепенно омразата на Амелие разцъфтява, съобщенията стават по-остри и директно приканват Стела да отнеме живота си.

„Защо съм толкова глупава да я гледам? Не бива изобщо да общувам с нея. Нито с нея, нито с когото и да било. Трябва просто да изчезна. Мисъл по мисъл. Чувство по чувство. Докато се смаля до степен да се събирам в урна.“

В отчаянието и желанието си всичко да спре, Стела наистина обмисля възможността да сложи край на болката. И след потапяне в информационното море от материали и разкази за самоубийствата, тя съставя своя списък с 21 начина да умре.

Историята на Стела вероятно ще се стори на мнозина читатели хиперболизирана. Тъжната истина е, че не е. Докато влизах в кожата на героинята, си дадох сметка, че дори е доста позитивна. Защото малцина са учениците с хобита и ярки таланти, на които да се опрат и с чиято помощ да изплуват. Малцина са и децата, обект на тормоз, които все пак продължават да търсят връзка със света и доверен човек въпреки многобройните разочарования и предателства.

Но дори това не е най-тъжното. Най-страшното послание в книгата е за нас, възрастните. Знаем, че тормозът съществува – някъде, за някого, но никога за нашите деца. Отказваме да погледнем оголената истина, че не познаваме света, в който растат децата ни. Не можем да приемем, че той е толкова суров, че посланията ни за възпитание и доброта могат да бъдат забравени, че случващото се с много деца може да е толкова страшно, че тийнейджърската злонамереност може да е така разрушителна. Стоим в ступор, без да знаем какво да предприемем и се опитваме да решим проблемите кротко и тихо.

„– Ако зависи от мен – отвръща Хенинг, – или изключване, или сигнал в полицията.

– Все пак нека вземем под внимание, че във всеки конфликт има две страни – напомни Сесилие. – Първо е редно да поговорим с Амелие. Струва ми се уместно и да го обсъдим с класа. Най-добре ще е, ако успеем да разрешим проблема сами.“

Това е книга за всички – за родителите, учителите, педагозите, за юношите и техните семейства. Защото когато говорим за тормоз над деца, не съществува неутрална страна. И нека помним, че много тийнейджъри очакват първия учебен ден със свит стомах и буца в гърдите.

„Светът няма да бъде разрушен от тези, които вършат зло, а от тези, които ги наблюдават без да вършат нищо по въпроса.“ – Алберт Айнщайн

 

Вземете книгате с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.