2 зимни приключения с кучето Клод

Макар много от нас вече да мечтаят за пролеттта, зимата е в разгара си и какво по-подходящо за четене от две зимни приключения на малкото дундесто куче Клод с кокетна барета, чийто създател е британският илюстратор Алекс Т. Смит.

В „Клод на ски“ (изд. Timelines) кучето е обхванато от дразнещата мания да говори на висок глас и да крещи. Това създава известни проблеми, особено в библиотеката, но не само.

На следващия ден по обичайния им небрежен начин Клод и най-добрият му приятел сър Мъхесто чорапче попадат на ски пистите. Човек (или пък куче) би си помислил, че сред природата е най-удачното място за крещене, но според г-н Студ от планинския спасителен отряд това съвсем не е така. Налага се да обясни на Клод какво са лавините и да му демонстрира как се оказва първа помощ на пострадал.

Скиорските перипетии на Клод и сър Мъхесто чорапче както обикновено са много забавни, но и доста полезни. Като родители често имаме затруднения да обясним на децата защо трябва да контролират гръмогласното си настроение, когато сме сред хора. „Клод на ски“ е отличен повод да обсъдите с тях как да се държат на обществено място, за да не пречат на другите хора, какви са основните правила за безопасност в зимната планина и какво работи планинският спасител.

Ако ви липсва празничния коледен дух можете да разгърнете „Коледата на Клод“. Очарователното куче този път е обхванато от крими треска след като е оказало голяма помощ на инспектор Ан Белезниц в разследването на неин случай.

 

В навечерието на Коледа Клод се включва в подготовката за празника – пее коледни песни в хора, помага в пощата при изпращането на писмата до Дядо Коледа. В коледната нощ обаче в къщата се промъква непознат натрапник. Като истински пазители на реда Клод и сър Мъхесто чорапче го залавят… само за да установят, че им е отлично познат.

Налага се кучето и неговия приятел да разнесат подаръците вместо контузения Дядо Коледа, което естествено води до много комични ситуации.

Поздравления за издателството, което се е справило майсторски с често срещан проблем в книгоиздаването – печатни грешки в текста. Вместо да подминат тихомълком пропуска, те са сложили стикер, с който признават, че „увлечени на Клод от бъркотията, уви, сторили сме някои беди. Където в текста видиш ти звезда*, ни извини за малката беля.“ В края на книгата са поставили друг стикер с посочени страници на печатните грешки и правилния текст.

Книгите за Клод са особено подходящи за неопитни читатели между 5 и 9 години, които имат нужда да упражняват уменията си за четене. Богато илюстрираните забавни истории им доставят едновременно удоволствие и отлична възможност да се упражняват.

Илюстрациите на Алекс Т. Смит са в много ограничена цветова палитра (черно, бяло, сиво и червено), пълни са с комични подробности и отлично допълват текста, който е кратък и достъпен за децата.

Преводът е на Милена Милева-Фено, а изданията са в удобен джобен формат, с твърди корици и отлична полиграфия – точно като да ги вземете на ски-почивка.

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg – „Клод на ски“ и Ozone.bg – „Коледата на Клод“

или Booklover.bg„Клод на ски“ иBooklover.bg– „Коледата на Клод“.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.