2 български книги са включени в каталога White ravens 2021

За поредна година в селекцията на престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен има отличени български книги за деца. За 2021 г. това са картинната книга „Кой припка за рибка“ (изд. Ина) с автор Петя Александрова и илюстратор Невена Ангелова и „Силвър и вампирите“ (изд. Гаяна) на Явор Цанев.

И двете книги са номинирани за Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2021. Именно номинацията в българската награда на децата е основният критерий на фондация детски книги за изпращането на заглавията от български писатели в Мюнхен, където да се състезават за престижната селекция.

В White Ravens 2021 място са намерили 200 книги за деца на 38 езика от 54 страни след прочит в оригинал от експерти на Международната детско-юношеска библиотека. В техния подбор попадат заглавия, които носят универсални послания, имат висока художествена и илюстраторска стойност или се отличават с новаторски подход в дизайна си.

Каталогът можете да разгледате тук. От 25 октомври библиотеката всеки ден ще представя едно от 200-те заглавия в профила си в Инстаграм – thewhiteravens.books – с хаштаг #ravenoftheday.

White ravens 2021 ще бъде наличен на щанда на библиотеката (3.0 F 54) на Франкфуртския панаир на книгата от 20 до 24 октомври 2021 г., а по традиция всички избрани заглавия и каталогът ще бъдат изложени по време на Панаира на детската книга в Болоня през 2022 г.

Българските книги за деца, включени в предишни издания на каталога са:

Включването на съвременни български детски книги в престижния каталог е резултат от сътрудничеството на фондация „Детски книги“ и Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен – съставител на каталога. От 2015 г. фондацията изпраща за включване в каталога всички заглавия от български автори, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“.