10 съвета за родители как дете в детската градина да заобича четенето

Продължаваме поредицата от публикации със съвети от сайта Reading Rockets за родители на деца на различна възраст. Вече ви представихме съветите за родители на новородени, прохождащи и деца в предучилищна възраст, а сега е ред на съветите за родители на деца в детската градина.

Играйте с букви, думи и звуци! Забавления, които включват езика, помагат на детето да се научи да чете. Съветите по-долу дават някои идеи как да превърнете детето в щастлив и уверен читател. Изпробвайте нов съвет всяка седмица! Вижте кое работи най-добре за вашето дете!

Говорете на детето си

Питайте го как е минал денят му в детската градина. Насърчавайте го да разказва какво са правили и на какво са играли в почивката.

Казвайте му скоропоговорки

Пейте песни, четете стихчета и му казвайте смешни скоропоговорки. Те помагат на децата да развият усет към звуците в думите.

Четете и преживявайте

Свързвайте това, което детето чете, с онова, което става наоколо. Ако четете книга за животни, свържете я с последното ви ходене в зоопарка.

Използвайте името на детето

Посочете връзката между звуци и букви. Кажете му: „Тошко, думата „тичам” започва със същия звук като името ти. Тошко – тичай. И двете започват с Т.”

Играйте с кукли

Играйте езикови игри с кукли. Накарайте куклата да каже „Името ми е Иван. Харесвам думи, които се римуват с името ми. „Таван” римува ли се с „Иван”? А „топка” римува ли се с „Иван”? ”

Изписвайте букви и ги произнасяйте

Предложете на детето да проследява с пръст изписана буква, докато произнася звука ѝ. Правете това на хартия, в пясъка или в чиния със захар.

Пишете

Оставяйте хартия и моливи на разположение, за да може детето да пише с тях. Изпишете заедно едно-две изречения за нещо специално. Насърчавайте детето да използва букви и думи, които учи в детската градина.

Играйте на игри със звуци

Упражнявайте сливането на звуци в думи. Питайте: „Можеш ли да познаеш коя е тази дума? С – о – к.” Произнасяйте всеки звук по-дълго от обикновено.

Четете отново и отново

Не се притеснявайте да четете любимата книга на детето си за стотен път! Докато четете, правете паузи и го питайте какво става в книгата.

Говорете за букви и звуци

Помогнете на детето да научи имената на буквите и звуците, които буквите обозначават. Превърнете го в игра! „Мисля си за една буква, която казва мммммммммм.”

Превод: Ния Василева