10 причини да четете на глас и на по-големи деца

Родителите знаят, че е хубаво да четат на глас на децата си, докато са още малки. Четенето на глас помага на бебетата да усвоят речта, а на малчуганите в предучилищна възраст – да се подготвят за детската градина. Но ползи от четенето на глас има и за децата, които вече могат да четат сами. Изследванията показват, че четенето на глас след 5-ата година на детето подобрява неговите умения за слушане и вникване, както и академичните му постижения.

Според доклад за детското и семейно четене („Kids & Family Reading Report“) на Scholastic’s от 2016 г., 59% от родители са чели на глас на децата си от раждането им до 5-ата им година, но едва 38% са чели на децата си на възраст 5-8г., а само 17% продължават да го правят с 9-11-годишните. При това повечето деца от 6 до 11 години (както и повечето родители) споделят, че се наслаждават на съвместното четене на глас.

Ако се колебаете дали да продължите с четенето на глас за по-големите си деца, вижте 10-те причини „за“ на Регън Макмеън:

1. Натрупва се речников запас

Децата, на които се чете, получават обяснение на непознатите думи в разгледаните текстове. Те се научават да ги разбират и произнасят, а обогатяването на речника им способства за по-точното формулиране на собствените мисли и по-лесното водене на разговор.

2. Подобряват се уменията за слушане

Четенето на глас развива усета за богатството на езика и подпомага децата да схващат указанията в училищните уроци.

3. Подобряват се уменията за осмисляне на текст

Когато децата са ангажирани с дадена история, те я разбират по-добре. Докато четете, периодично проверявайте дали детето ви разбира прочетеното. Попитайте го какво смята, че ще се случи, какво мисли за героите и пр.

4. Разпалват се любопитството и жаждата за знания

Нехудожествените книги са чудесни за четене на глас. С по-големи деца и с тийнейджъри можете да пробвате преглеждането на журналистически статии за актуални събития или световни проблеми. Насоки за по-ефективното разчитане на нехудожествените книги ще да откриете тук.

5. Насърчава се полезното подражание

Децата учат чрез наблюдение и имитиране. Четенето на глас им позволява да чуят как звучи речта. Докато четете, можете да дадете и пример как се анализира текст или как става досещането за значението на непозната дума.

6. Дава се възможност за среща с класиката

В училище децата се чувстват отблъснати от трудния език на Шекспир и остарялата обстановка в романите на Джейн Остин, но в уютната домашна атмосфера (и с ваша помощ) текстът може да оживее. Озвучете с различен глас всеки от персонажите и пояснете историческия контекст.

7. Дава се възможност за среща с различни жанрове

Четенето на глас позволява на родителите да запознаят децата с различни типове книги и истории, като помага на децата да разберат кои жанрове предпочитат. Различните текстове учат на различни неща. Опитайте с поезия, сатира, манга и автобиографии.

8. Улесняват се разговорите по трудни теми 

Децата „изключват”, когато започнете да ги поучавате какво да правят. Ако им прочетете история, която разказва как героят се сблъсква със сериозни конфликти (напр. тормоз, расизъм, религиозни или етнически предразсъдъци, дискриминация по пол) и понася последствията от действията си, това може да стане повод да поговорите по важни житейски въпроси.

9. Създава се взаимност

Четенето на книги по интересни за децата теми (научна фантастика, загадки, трилъри, графични романи, скандинавска митология, Minecraft) дава обща тема за разговори и ви поставя на едно ниво с детето, вместо да ви задържа в ролята на негов наставник.

10. Изгражда се връзка между читател и слушател

Положителните преживявания от слушането на истории, четени от скъп човек, могат да запалят доживотна любов към четенето. През 2017 г., по време на Фестивала на книгите в Лос Анджелис, писателят Т.С. Бойл споделя с публиката, че се научил да чете не в училище, а докато слушал майка си да му чете, и все още чува гласа й в главата си, докато потъва в поредното любопитно четиво.

А кои са предимствата, които откривате вие в четенето на глас на по-големи деца?

Превод: Лора Филипова