10 любими книги, за които сме писали през 2019 г. (10 години Detskiknigi.com)

През годините сме открили стотици любими страхотни, весели, тъжни, вдъхновяващи, красиви и запленяващи детски книги. За много от тях сме написали отзиви, а за други не намираме точните думи, с които да ги опишем смислено, но ги препоръчваме непрестанно.

Решихме да изберем по 10 книги за всяка година, откакто сайтът съществува, за които сме писали отзиви. Изборът ни е изключително труден, разбира се. Надяваме се част от книгите да са любими и на вас, а други – да откриете тепърва.

„Кой вдига врява?“ от Пола Шер и Стан Мак (изд. Мармот)

„Кой вдига врява?“ е от книгите, които предлагат на децата възможност да развиват както въображението си, така и логическото мислене.

Въпросът от заглавието ще срещнете почти на всяка страница, докато с интерес проследявате преместванията на обитателите от апартамент в апартамент. С изключително чувство за хумор Пола Шер показва на читателите как решението на едни проблеми „на парче“ води до други.

Отличителните черти на книгата са неочакван и интересен текст, изчистени илюстрации, голям формат, плътна хартия и твърди корици. Тя е е особено подходяща и за домоуправители с чувство за хумор. 🙂

„Давид“ от Евгения Войнова (изд. Давид)

Написана в мерена реч, нарисувана с много обич и внимание към детайла, книгата разказва историята на симпатичния, но различен мишок Давид.

„Давид“ е от онези заглавия, които поднасят тежки теми по деликатен начин. Чрез историята на Давид Евгения Войнова помага на родителите да вдъхнат на децата си увереност по-лесно. Тя обаче засяга и темата за насилниците в училище и за обидите, които нанасят дори най-невинните шеги.

„Якоб и Вилхелм Грим: Приказки. Подбор и илюстрации Лизбет Цвергер“ (изд. „Лист“)

Приказките на Братя Грим са познати на малки и големи. Онова, което превръща книгата във важен и желан гост във всяка детска библиотека, са именно илюстрациите на австрийската художничка Лизбет Цвергер. Изчистени от всякакви натруфени и излишни детайли, те балансират тъмните краски в приказките, допълват сюжета, подсказват развоя на историята. Ако окото е свикнало с пъстри картини, тази чистота на образите, постигната от австрийката, може и да подразни възприятията, но именно подредеността, чистотата, малкото на пръв поглед детайли учат детето да цени изкуството, да търси същината на нещата.

„Якоб и Вилхелм Грим: Приказки. Подбор и илюстрации Лизбет Цвергер“ (изд. „Лист“) е отлично оформено издание с твърди корици и плътна гланцова хартия. Големият формат позволява и на текста, и на илюстрациите да „дишат“ и да се разкрият пред очите на читателя в цялото си великолепие.

„Кратки пътеводители в биографии забележителни“ (изд. Timelines)

Издателство Timelines внимателно подбира своите издания и поредицата „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ не прави изключение. Книгите са с удобен за децата по-малък формат, твърди корици, множество цветни илюстрации, подбрани шрифтове и атрактивен дизайн.

Всяка от книгите представя достъпно и увлекателно живота на известна личност – учен, творец или пионер в определена област. Българските издания запознават децата с 5 личности – Леонардо да Винчи, Чарлз Дарвин, Мари Кюри, Амелия Еърхарт и Фрида Кало.

„Аз съм българка. 40 истории, 40 портрета“ от Петя Александрова с илюстрациите на 40 български художнички (изд. Сиела)

 

В книгата, предназначена за деца от 9 г. нагоре, са поместени историите на 40 българки, които не са се поколебали да следват сърцето си и не са се примирили с несправедливостите. Сред тях има лекарки и учителки, пътешественичка и търговка, учени в различни области и дами, посветили живота си на изкуството, борбите за национално освобождение, модата.

Още едно впечатляващо предимство на изданието са 40-те портрета, сътворени от 40 български художнички. Поканени в проекта от Капка Кънева, дамите рисуват образите на българските дами чрез различни техники, характерни за личния им стил.

Ако искаме децата да се гордеят, че са българи и да знаят, помнят и пазят българските традиции, обичаи, език и памет, необходимо е да им показваме как се вписва всичко българско и родно в световното многообразие. Именно когато знаят, че са достойна част от цялото, те ще могат да оценят и езика, и обичаите. „Аз съм българка“ е крачка към разбуждане на детската любознателност и изграждане на общество от мислещи, знаещи и питащи личности.

„Хроники“ от Петер Хус (изд. Timelines)

 

Идеята на автора и илюстратор Петер Хус е да потопи любознайковците в потока на времето и заедно да се понесат по вълните през историята на света. И прави буквално това – историята е представена като непрекъснат поток, който преминава от един разтвор на следващия.

Илюстрациите са закачливи и пълни със стотици подробности, които често крият хумористични намигвания. Те поемат щафетата от думите и доразказват историята с изчистен рисунък и ограничена цветова палитра, а кратките текстове са оформени вълнообразно, точно като вълни в океана на времето.

Книги като „Хроники“ са като първи пост в щафета – те запалват искрата на любопитството и отвеждат читателите до други книги, други енциклопедии, неизследвани теми.

„Момчето и бръмбарите“ от Л.Г. Ленард (изд. Дуо дизайн)

Книгата М.Г. Ленард е необикновено, увлекателно и динамично четиво, което лесно пленява читатели от всякаква възраст макар основната публика да е от 9 до 13 години. Загадката с изчезването на бащата на 12-годишния Даркъс Катъл, наличието на класически злодей и симпатичен главен герой са едни от съставките на успешната рецепта за задържане на вниманието на малките читатели. Вълшебната съставка, която прави тази история абсолютно приковаваща са именно многобройните видове бръмбари.

Освен да забавлява, Ленард успява да предаде и посланието, че армия от малки и привидно безпомощни същества може да се окаже решаващ фактор, когато си се изправил срещу непобедим съперник.

На последна корица „Момчето и бръмбарите“ е описана с 3 думи: чудата, забавна, приключенска. Екипът е напълно осъгласен.

„Антон и други произшествия“ от Гюдрюн Скретинг (изд. Персей)

Антон и други произшествия е за онази деликатна възраст, на която човек ту се срамува от всичко, ту е безразсъдно смел. Това са момчетата и момичетата, които внезапно са започнали да гледат на другия пол по различен начин. С Антон нещата са по-объркани, но при него винаги всичко е объркано.

Ако трябва да се каже с няколко думи кое прави книгата на Гюдрюн Скретинг толкова увлекателна, това е умението й да превръща неудобните въпроси в… истинска катастрофа. Толкова е смешно, че се чудиш как изобщо се случва.

„Антон и други произшествия“ наднича на места, която мнозина смятат за табу. Но Скретинг съумява да разказва за всичко това, без да го опошлява.

„Захарното дете“ от Олга Громова (изд. Точица)

Книгата разказва за петгодишната Стела и нейното семейство, които живеят щастливо в Москва, докато в началото на 1936 г. бащата става една от многото жертви на репресиите на Сталин и комунистическия режим, арестуван е и изпратен в лагер. Стела и майка бързо са изселени от Москва и заточени в далечен Киргизстан.

„Захарното дете“ е базирана на действителен случай и проследява няколко години от живота на Стела и нейната майка, в които двете трябва да организират живота си отначало, скитанийки от място на място в търсене на работа и дом.

Противно на очакванията, книгата всъщност носи светлина и оптимизъм. Написана е с вярата, че добрите хора са винаги повече и винаги около нас, когато имаме нужда от тях; че душите ни са като здрави платна, които ще ни преведат през изпитанията.

„Дългият път надолу“ от Джейсън Рейнолдс (изд. Егмонт)

 

Уил е 15-годишен, чийто брат е убит. В квартала, в който живее момчето, има строги правила. Те не са създадени, за да бъдат нарушавани.

Написана в стихове, които следват свой ритъм (римата тук не играе важна роля), книгата преобръща представите на читателите над 14 години за литературата. Необикновената форма на романа го превръща в приятна изненада, която може да се прочете и много бързо, но и много бавно.

Първоначалната еуфория, че си прочел цял роман за час или два, отстъпва място на шока от нестандартното поднасяне на важните житейски теми за живота, смъртта, семейния дълг, прошката. Тогава идва моментът на втори прочит, по-бавен и задълбочен, при който читателят открива майсторството на Рейнолдс да разказва вълнуващо тежки истории и да поставя въпроси, неумолимо изискващи намирането на отговори.

Не пропускайте да проследите избора ни на книги от архивите за 2012, 2013 г., 2014 г. , 2015 г., 2016 г., 2017 г. и 2018 г. 

 

Вземете книгите с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.