10 любими книги, за които сме писали през 2014 г. (10 години Detskiknigi.com)

През годините сме открили стотици любими страхотни, весели, тъжни, вдъхновяващи, красиви и запленяващи детски книги. За много от тях сме написали отзиви, а за други не намираме точните думи, с които да ги опишем смислено, но ги препоръчваме непрестанно. 

Решихме да изберем по 10 книги за всяка година, откакто сайтът съществува, за които сме писали отзиви. Изборът ни е изключително труден, разбира се. Надяваме се част от книгите да са любими и на вас, а други – да откриете тепърва. 

„Вафлено сърце“ от Мария Пар

Главният герой Триле живее със семейството си в малко рибарско селце. Момчето дружи със съседското девойче Лена, което по щуротии не отстъпва на Пипи и Емил от Льонеберя. Двете деца са неразделни, като Триле си мечтае Лена да му признае, че той е най-добрият й приятел, а Лена се надява да си намери татко.

От лудориите в стил „Емил от Льонеберя“ до интересните разсъждения на главния герой за живота и приятелството, книгата „Вафлено сърце“ ще трогне не само малките, но и по-големите читатели, защото предлага на вниманието им едно пътешествие през детството, изпълнено с аромат на „вафлено сърце“.

„Вафлено сърце“ (изд. „Изида“) е чудесен пример за особеното очарование, което носи в себе си скандинавската литература, представяйки нещата от живота такива, каквито са – без излишни словоизлияния, без розови очила – само и единствено истината, която децата търсят и желаят да получат от нас.

„Скелиг“ от Дейвид Алмънд

Семейството на Майкъл се мести в нова, по-голяма къща. Имотът е доста занемарен, а за капак сестричката му се е родила преждевременно и има опасност за живота й.

В прашния и задръстен с боклуци гараж момчето намира Скелиг – същество, което не подлежи на определение. После се запознава със съседското момиче Мина, която е меко казано особена. Двамата с Майкъл се заемат да спасят Скелиг.

Акцентът в книгата пада не върху действието, а върху общуването, наблюдението и опознаването на околния свят и вслушването във вътрешните промени. Писането на Алмънд е някак ефирно, философско и с неясни граници, а читателят има свободата да търси своя интерпретация според личния си опит и моментно настроение.

„Скелиг” („Студио Артлайн“) не е толкова книга за ангели или свръхестественото, колкото за вярата и надеждата. Надеждата дошла под всякаква форма и от всякакъв източник. И точно това правят всички в „Скелиг” – връщат си надеждата един на друг.

Поредицата „Подземните хроники“ от Сюзан Колинс

Петте книги, които можете да откриете и на български, проследяват премеждията на Грегор Горноземеца в Долната земя. Грегор е обикновено момче, което попада там случайно през шахта на въздуховод на жилищната сграда, в която живее с майка си и двете си по-малки сестри. В Подземната страна го очакват долноземци с бледа кожа и лилави очи, пророчества, огромни прилепи, плъхове и хлебарки, но и истински приятели и неочаквани съюзници.

“Грегор Горноземеца” (изд. „Екслибрис“) ни допадна, защото е изтъкана от оптимизъм и поуки. В нея всеки читател може да открие себе си, собствените си страхове и да се отправи на пътешествие към самия себе си, докато следва тийнейджъра Грегор и сестра му Бутс във вълнуващо приключение в Долната земя.

Неувереното момче, приземило се през пералното помещение в напълно непозната страна, трябва да порасне, да открие пътя към себе си, да овладее страховете си и да направи трудни избори. Но всяко предизвикателство, пред което се изправя и всеки приятел, който среща по пътя, му дават безценна подкрепа и урок.

Поредицата „Как да си дресираш дракон“ от Кресида Коуел

Хълцук Кръвожадни Херингски Трети е син на Стоик Грамадански, вожда на викингското племе на Хулиганите Косматковци. Като такъв Хълцук е Надежда и Наследник на племето. проблемът е, че момчето е доста дребно и слабичко, т.е. общо взето безполезно по стандартите на викингите.

В шестте книги от поредицата (изд. „Колибри“) Хълцук минава през разнообразни изпитания и доказва извън всякакво съмнение, че за да станеш герой и да спасиш племето си, не е задължително да си буца от мускули. Новите времена изискват нови герои. Такива, които говорят чужди езици, притежават необичайни познания и са способни да измислят нови решения на наистина големите проблеми.

Обичаме историите за нетипичния велик герой Хълцук Кръвожадни Херингски Трети, защото макар и измислени, силно карикатурни и преувеличени, в никакъв случай не са захаросани и по ненатрапчив начин показват на читателите, че животът е непрекъсната промяна и адаптация, геройството не е само израз на голяма физическа сила, любовта води и до разбити сърца. И най-вече, че всеки е потенциален велик герой.

По идеята на Кресида Коуел има анимационен сериал и няколко филма, но духът и посланията на книгите са по-различни и по-разнообразни, така че не ги пропускайте. Първите книги от поредицата се намират по-трудно в книжарниците, но пък това е чудесен повод да посетите близката библиотека.

„Светът на Лара и Феликс“: първи черно-бели книги за бебета

Днес вече е модерно да се предлагат черно-бели книги и карти с визуални стимулации за новородените. Сред любимите ни предложения, достъпни в момента, са поредицата „Точната книжка“ (изд. „Емас“), визуалните карти със стимулации на изд. „Керът“, черно-белите книжки гризалки на изд. „Фют“.

През далечната 2014 г. черно-белите бебешки книги в България бяха нещо фантастично и немислимо. За щастие психоложката Весела Крисел решава да подготви както за собствените си малчугани, така и за другите, историите от „Света на Лара и Феликс“. 

Двете книги се отличават с твърди картонени страници, симпатичен формат, опростени илюстрации и… печат с мастило на основата на соя! До ден днешен не сме попадали на такива издания и силно страдаме, че вече не са налични. В работата ни те бяха и първите книги, които насочиха вниманието ни към ролята на четенето при най-най-малките.

„Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн

Макар Джон Грийн вече да не е в разцвета на славата си, а на нас да ни е поомръзнало да попадаме на сюжети за терминално болни тийнейджъри, признаваме му едно: той промени негативната тенденция и върна тийнейджърите към четенето.

„Вината в нашите звезди“ (изд. „Егмонт“) е една от най-известните му книги, които определено ни бяха трогнали с оригиналния си сюжет. Героите му се страхуват от неизбежния край, но междувременно си разменят книги, цитират Шекспир и предприемат пътуване от Америка до Европа, където попадат в къщата на Ане Франк. Препратките, които прави Грийн в книгата си, са изненадващи и със сигурност покрай него много младежи са научили не само какво се е случило в Задната къща, но и кой е Рене Магрит.

„Виплала магьосникът“ от Ани М. Х. Шмит

Ани М. Х. Шмит е наричана „Астрид Линдгрен на холандската литература“. И това изобщо не е случайно: книгите й са толкова интересни, честни, вълнуващи и написани за деца, че приликата е удивителна. Историята за „Виплала магьосникът“ (изд. „Емас“) пък от първите книги, в които установихме, че ролята на бащата е ключова за отглеждането на децата.

Виплалите са дребни същества, които могат да правят магии (наричат го магесничене). Малкият Виплала се появява неочаквано през една миша дупка в дома на господин Цветин, неговите деца Нела Дела и Йоханес и котката Муха. Той е горе-долу колкото човешки палец, има чорлава косица, обича фъстъчено масло и, нека бъдем честни, никак не е добър в магесниченето, затова е изпъден от останалите виплали. Досещате се, че тези особености на джудженцето могат да доведат до много интересни ситуации – от комични до опасни.

„Приказка за Ла Минор“ от Анжел Вагенщайн и Яна Левиева

Ако има книга, която ни е впечатлила с нестандартния си вид, това безспорно е „Приказка за Ла Минор“ (изд. „Жанет 45“). Написана от Анжел Вагенщайн, тя проследява живота на обитателите на дом „Пианото“. Историята на домоуправителя До, Корен Квадратен от Ми Бемол, музикалната критичка Скарлатина, италианския благородник в изгнание Анданте Маестозо и фаталната нота Фа ще накарат предимно възрастните да се засмеят на финото чувство за хумор на автора.

Децата категорично ще бъдат запленени от книгата, която се превръща в пиано с картонени клавиши и стойка за нотите. Яна Левиева и тук не изневерява на новаторския си стил и създава бижу, достойно да краси не само българските, но и световните книжарници и библиотеки.

„Мистериите на Флавия де Лус. Сладкото на дъното на пая“ от Алън Брадли

Алън Брадли е от писателите, които владеят до съвършенство умението да създават силни, завладяващи и изключително интересни сюжети. Героите му са толкова достоверни, че очакваш да ги срещнеш на улицата, ако се върнеш назад във времето и попаднеш във викторианска Англия. Безспорно Флавия де Лус, героинята му със страст към химията и детективските разследвания, си остава една от любимките ни.

От архива ни за 2014 г. избрахме „Номерът с въжето“ (AMG Publushing), макар и четирите книги, издавани преди време на български език, да си струва да бъдат преиздадени и четени от почитателите на криминалните загадки.

Не пропускайте да проследите избора ни на книги от архивите за 2012 и 2013 г.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.