10 книги за събуждане на апетита

Има деца, които могат без колебание да изядат и „гозба от камъчета“. Такива, които са проектирани с черни дупки вместо стомахчета. Но има и други злояди малки човеци, пред които майките изпадат в безидейност и униние. Изобретателните родители използват знайни и незнайни методи за повишаване апетита на децата си или поне за временно отвличане на вниманието – игра на самолет, красива подредба на храната, любими цветове и какво ли не. А ние пък предлагаме да се опита с книга!

„Каю: Опитва нови храни“ от Кристин Льорьо, изд. „Кибеа“ – Книгите от поредицата за Каю се приемат много добре от децата, защото са простички, но изключително близки до ежедневието на мъниците. Тук Каю открива, че да опитва нови храни може да е хубаво, а и със сигурност вълнуващо, защото има толкова много вкусове!

„Злоядата Фрида“ от Джулия Джармън, изд. „A&T Publishing“ – Фрида наистина не харесва почти нищо. Нищо зелено, нищо лилаво, нищо червено, нищо печено, пържено или варено. Не успяват да я накарат да хапне нито родителите й, нито баба й. Къде ли е скрит ключът към апетита й? Фрида преживява разтърсващо приключение, което променя начина, по който гледа на храната.

„Как змейчето прояло отново оризова каша“ от Феридун Орал, изд. „Емас“ – С децата може да се окаже и друго – че месеци или години са харесвали да похапват храни,  които изведнъж решават, че повече не понасят. Това се случва и с малкото змейче, което всяка сутрин послушно и с готовност изяжда оризовата си каша. Един ден то решава, че вече е голямо и иска нещо друго. Но какво? Змейчето смята, че каквото и да е ще бъде по-добре от така познатата му каша. Само че „различно“ не означава непременно „по-хубаво“.

„Тигърът, който дойде на чай“ от Джудит Кер, изд. „Лист“ – Книгата е едно от класическите заглавия в детската литература, обичана от поколения деца. Тигърът в историята няма никакъв проблем с апетита. Напротив, той е способен да погълне всяка храна, която зърне, независимо дали е сладка или солена, основно или десерт. Нещо повече – тигърът похапва с такова наслаждение, че нищо чудно да изкуши и децата!

Разберете повече за книгата от тук.

„Чудовището Бу обича да яде“ от Станимира Петрова, изд. „Теа Time Stories“ – Друг, който обича да си похапва добре, е чудовището Бу. То се събужда всяка нощ, за да напълни коремчето си и да заспи отново доволно. Симпатичното чудовище Бу със сигурност знае как да покаже на най-малките читатели колко е хубаво да опиташ от всичко.

„Яйца зелени и колбас“ от Доктор Сюс, изд. „Сиела“Спас-съм-аз неуморно предлага на приятеля си да опита специалните зелени яйца с колбас, които е приготвил. Зелени яйца и шунка? Бляк, колко ли са ужасни! В това е поне е убеден бедният приятел, който всячески се опитва да избегне нежеланото угощение. Спас-съм-аз обаче не се обезкуражава, докато другарят му най-сетне не се предава. Оказва се, че зелените яйца с колбас са доста вкусни, стига да се престраши човек да ги опита!

Сгответе „Яйца зелени и колбас“ тозчас.

„Много гладната гъсеница“ от Ерик Карл, изд. „Funky Books” – Един ден от мъничко яйчице излиза също така малката, но пък много гладна гъсеница. И веднага се захваща за работа, с две думи – за ядене. Цели 7 дни гъсеницата похапва без почивка всякакви вкусотии, докато накрая събира сили, за да се затвори в пашкула си, а след време да излезе пременена с пъстри крила. Книгата помага на най-малките деца да се научат да броят, но и да разберат, че гъсеничката се превръща в красива пеперуда именно защото преди това е хапнала достатъчно разнообразна и вкусна храна.

Пирувайте с Много гладната гъсеница с отзива на Вал Стоева.

„Вкусна бъркотия“ от Евгения Войнова, изд. „Давид“ – Цветна и забавна история, в която животните решават заедно да направят най-вкусната торта. Естествено, за да бъде такава, тя трябва да съчетава всички любими на животните неща за ядене. Банани от маймунката, кокалчета от кучето, моркови от зайчето… Ай-ай, каква бъркотия! Но всичко може да завърши благополучно, дори един толкова смел кулинарен експеримент. Току-виж читателите решили, че искат сътворят своя рецепта от вкусни продукти.

„Маргаритка и вкусната храна“ от Веселка Велинова и Илия Деведжиев, изд. „Сиела“ – Поредицата за „Маргаритка“ учи децата на важни ежедневни дейности и навици, като им обяснява достъпно и разбираемо с какво ни помагат. В тази книга Маргаритка, Биби, Мими и Бухалче се заемат с нелеката задача да покажат на читателите  как е правилно да се хранят, какво има в храната, защо е нужно да се яде разнообразна храна и откъде идват силите.

Порадвайте се на живите илюстрации и приятните куплети с тази статия.

„Нашата храна. Защо? Какво? Как?“ от изд. „Фют“ – поредицата енциклопедии с капачета за децата на 2-5 години „Защо? Какво? Как?“ предоставя на малчуганите кратки, но съдържателни и ясни отговори на редица въпроси и теми. В тази книга те се запознават с всички важни факти за здравословното хранене, от които се нуждаят. Многобройните капачета превръщат ученето в игра и забавление и детето неусетно може да пожелае да вкуси от гозбата за вечеря.

Пожелаваме ви апетитни и полезни моменти!

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.