10+1 съвета как да насърчим тийна да чете

Изследванията показват, че децата, които обичат четенето и четат за удоволствие, имат по-добри умения за четене и писане, по-богат речник, по-висока обща култура и по-задълбочено разбиране на другите култури. Как обаче да продължите да насърчавате тийнейджъра у дома да чете за удоволствие, при положение, че толкова много занимания се конкурират за свободното му време? Ето няколко съвета за такава ситуация от британската организация за насърчаване на четенето BookTrust.

  1. Нека тийна ви вижда да четете – без значение дали вестник, готварска книга, любовен или детективски роман, разкази, наръчник или списание. Всичко върши работа!
  2. Поканете го да се включи – помолете го да ви прочете рецептата или телевизионната програма.
  3. Подарявайте книги или ваучери за книги и насърчавайте и другите възрастни да го правят.
  4. Посещавайте редовно местната библиотека заедно – забавлявайте се с избора на четива.
  5. Окуражавайте детето винаги да носи със себе си книга – така ще може да чете по време на дълги пътувания или в моментите на свободно време. Вие също можете да го правите!
  6. Четете заедно – има множество книги, които могат да бъдат четени и от деца, и от възрастни. Опитайте например „Странна случка с куче през нощта”, поредицата за Хари Потър или „Животът на Пи” от Ян Мартел. Подберете за четене книги, които всички можете да обсъждате, но внимавайте разговорите да са по-леки, а не да приличат на тест или разпит.
  7. Ходете на срещи с автори и представяния на книги – децата и тийнейджърите обичат да се срещат на живо с любимите си писатели!
  8. Превърнете дома си в дом, в който се чете – създайте домашна библиотека и предвидете няколко рафтчета за книги и в детските стаи.
  9. Не изпадайте в паника, че чете една и съща книга отново и отново – бъдете честни: и вие сте го правили!
  10. Насърчавайте тийнейджъра и неговите приятели да си разменят книги – това е повод да обсъждат какво четат.

А нашият допълнителен съвет е да подшушнете на тийнейджъра си, че всяка последна събота на месеца в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека се събира клуб „Летящо прасе“. Много е вероятно да чуете въпроса „К’во е това летящо прасе?“. Спокойно отговорете, че летящите прасета са митични, трудноуловими създания от породата на четящите тийнейджъри.Big Smile 

Ако във Вашия град няма подобен клуб, значи е време да се заемете със задачата. И не забравяйте да приобщите тийна към делото!

Превод и адаптация: Лора Филипова